Aanloopkosten bij starters in de horeca: Mag hier de BTW van worden teruggevraagd?

starten in de horeca

Het antwoord is in veel gevallen : Ja, dat mag! Maar zoals ik mijn kinderen altijd leer: Je mag alles vragen voor je verjaardag…maar je krijgt niet altijd alles wat er op je verlanglijst staat.

Om maar eens bij de bron te beginnen; dit is wat de belastingdienst er van zegt:

Alle kosten die u uit zakelijk oogpunt voor een onderneming hebt gemaakt, zijn aftrekbaar. Daaronder vallen ook kosten die zijn gemaakt met de duidelijke bedoeling een onderneming tot stand te brengen: kosten dus die u hebt gemaakt voordat de onderneming van start ging. Denk bijvoorbeeld aan een marktverkenning en ingewonnen adviezen.

Als wij u eenmaal als ondernemer beschouwen, kunt u onder bepaalde de btw die u hebt betaald als voorbelasting aftrekken in uw aangifte omzetbelasting. Het is ook mogelijk dat u voor de inkomstenbelasting met terugwerkende kracht alsnog gebruik maakt van de speciale regelingen voor ondernemers.

Houd een registratie bij van de uren die u aan de onderneming besteedt. U kunt het aantal uren dat u al vóór uw aanmelding als ondernemer aan uw onderneming besteedt, meetellen voor het minimumaantal benodigde uren voor bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek. Als u een uitkering ontvangt, bijvoorbeeld een WW-uitkering, dan kan het ook belangrijk zijn bij te houden hoeveel uren u aan uw onderneming besteedt.

Een telefoontje naar de belastingdienst leert het volgende: BTW in hetzelfde kwartaal terugvragen is geen probleem: bv. kosten gemaakt in oktober, gestart in december -> dan mag de BTW hier van worden teruggevraagd. Vallen de kosten voor de huidige kwartaalaangifte dan moet dit schriftelijk en in voldoende mate gemotiveerd worden ingediend bij de belastingdienst ter plaatste.  Voldoende gemotiveerd betekent in ieder geval dat u ook uw administratie van voor de opening van uw restaurant, hotel , café of cateringbedrijf op orde moet hebben. Een goed overzicht met de bijbehorende facturen is een mooi begin. Een complete BTW-aangifte is nog beter.

F&F Belastingadvies kan deze aanloopkosten voor u in beeld brengen.  U kunt dan een kop koffie gaan drinken bij de belastingdienst en aantonen dat deze kosten noodzakelijk zijn geweest voor de start van uw bedrijf. In veel gevallen krijgt u wat er op uw verlanglijst als startende ondernemer staat!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.